Във връзка с енергийното обновяване на жилищните сгради се организира семинар:

...
Във връзка с енергийното обновяване на жилищните сгради се организира семинар:
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем, за да кандидатстваме за саниране

Във връзка с енергийното възобновяване на жилищните здания се организира семинар: “Устойчиво енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд ” от “Климатека ”, Центърът за енергийна успеваемост “ЕнЕфект ” и инициативна група “Да възобновим България ”. Той е посветен на новата стратегия за енергийна успеваемост на жилищни здания по Националния проект за възобновяване и развиване, която се чака да влезе в деяние от началото на месец ноември т.г.  По нея са планувани 1.4 милиарда лева за саниране на към 1000 блока.
Обновяванията ще се вършат до клас „ б “, а не до клас „ с “, както по-рано.

За БНР Драгомир Цанев – изпълнителен шеф на “ЕнЕфект ”, разяснява, че е належащо авансово живущите в постройката да съберат средства за обследвания за енергийна успеваемост и за определяне на техническите характерности на постройката. На доста места оценителите желаят по към 1000-1200 лв. за общоприет апартамент. Според Цанев, действителната цена е към 500-600.

„ Обективно, в случай че имаме документи за постройката – архитектурен план, в това би трябвало да е задоволително. Само, че един тук виждаме един концептуален проблем – в множеството страни в Европа точно този предварителен стадий, обвързван с интелектуален труд, с документи, той е предмет на подкрепяне, а хората чакат по-скоро в строителните действия със лично финансиране. При нас, за жалост е наопаки заради наследството от предишни стратегии, които осъществявахме с напълно 100% финансиране. Истината е, че с този метод - на 100-процентово финансиране, парите стигат до доста, доста дребна част от жителите! “.

 Министерство на регионалното развитие Министерство на регионалното развитие

Цанев посочи и преимуществата на европейския метод:

„ Когато на притежателя му бъде предоставена информация, справедлива, за която той не е належащо да заплаща авансово, какъв брой тъкмо ще му спести обновяването, за какъв брой време тази инвестиция ще се изкупи, той е в позиция да направи осведомено решение и да реши дали има интерес да извади парите. Разбира се, би трябвало да имаме успореден механизъм за нисколихвени или безлихвени заеми - това е идеалният вид “.

В интерес на хората ли е да платят за оценяване на характерностите на постройката

„ Отговорът е еднопосочен! В тази форма на програмата, при стопроцентово субсидиране на строителните действия, това е подарък. Дали ще са 500 или 1000 лева, те ще си изкупят от спестяванията за извънредно малко време. При актуалните цени за силата, естествено зависи с какво се отопляваме - за най-много два отоплителни сезона. Оттам нататък тези ограничения би трябвало да живеят 30 години и ние да печелим от тях. Ако ни бъде утвърден планът, тези разноски, по актуалната версия на програмата, ще ни бъдат и възобновени, т.е. няма да платим нищо. От тази позиция, съгласно нас, инвестицията си коства от позиция на жителите, които бъдат утвърдени. Те няма да са толкоз доста - парите стигат за към 1000 блока по плановете на Министерство на районното развиване. Референтите стойности, които са дадени, са близки до действителността. Имаме 1000 блока, които ще възобновим, а в България има 66 000 здания, които чакат възобновяване. Парите няма да стигнат за всички по никакъв метод! Така беше и в предната стратегия, когато с 2 милиарда обновихме 2000 здания при много по-ниски цени на строителните материали “.


Кой ще завоюва повече точки

„ При кандидатстването, за момента, параметрите за оценяване са направени по този начин, че да приоритизират огромните здания. Колкото по-голяма е постройката, толкоз по-голям късмет има тя да завоюва, което не е окей, тъй като огромните здания са най-вече в огромните градове “.

Експерти упорстват средствата да бъдат разграничени и да има и за по-малки здания. Все още има време това да се случи, изясни Цанев.

„ Преди два дни изтече срокът за публично разискване на насоките за кандидатстване, предадени са значително на брой мнения от разнообразни организации “.

Архитектурата хармония също е детайл в оценяването. От „ ЕнЕфект “ се надяват този параметър да отпадне, защото това не е в контрола на притежателите.

„ Ако дадена община няма насоки за естетическото оформление на постройките в даден регион, няма какво да създадат жителите. Тоест не е заслужено да бъдат оценени по този индикатор “. 

Контролът върху качеството на строителството е в общината. Техническия паспорт и изключително енергийното проучване обаче се заплащат от жителите.

Собствениците във входа с обща банкова сметка

„ Бих желал да съветвам всички да обръщат извънредно съществено внимание на енергийното проучване, защото от него зависят както класирането ви и броят точки, които ще имате в кандидатурата, по този начин и в действителност качеството на ограниченията, които в следствие ще бъдат приложени в постройките, а това, съгласно мен, е даже по-важно. Енергийното проучване е това, което ви дава информация какви ограничения ще бъдат приложени, по какъв начин ще бъдат приложени, какъв брой ще спестите, за какъв брой време ще се възвърне инвестицията, тъй че бъдете деликатни и изисквайте качество от обследващите компании “.

 istock istock
Около 300 компании в страната се занимават с такива обследвания, само че те не са разпределени отмерено на територията на страната и хората от по-малките градове ще имат усложнения да си намерят разнообразни предложения.

„ Ако ние имаме виновен отговорен вход управител, който би следвало да е дипломиран за това нещо, неговата такса ще се изплати неведнъж, в случай че той ни помогне да избегнем неточности на всички тези стадии “.

Как ще става санирането на къщи и блокове с пари от страната

За три години в София делът на ръководените от професионални вход мениджъри здания се е нараснал от 4 до над 10%, посочи Цанев. В дребните обитаеми места към момента се срещат проблеми.

„ В момента се споделя, че програмата ще финансира апаратура за възобновими източници единствено за общите елементи на постройката, което почтено казано е несериозно. Не може да инвестираш във  фотоволтаик за стълбищно осветяване или в система за топла вода, която да е за общите елементи на постройката “. Цанев обаче се надява мярката да се промени скоро. Той е безапелационен, че инсталациите във ВЕИ могат да се трансфорат в „ доходоносна инвестиция за цялата етажна благосъстоятелност “. Ако обаче поставите фотоволтаик за общите елементи в този момент, това официално би донесло повече точки в оценяването

Съвети към кандидатстващите

„ Да се срещат извънредно добре с разпоредбите за оценка на кандидатурите и да изискат от обследващия да бъде оптимално виновен към ограниченията, които им разрешават да реализират оптимален резултат без да лъжат “.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР